Emissió 1937 de Barcelona


L’ajuntament de Barcelona emet el seu paper moneda municipal per acord municipal el dia 13 de maig de 1937, amb valors d’1 pesseta i 50 cèntims, i mes endavant el dia 30 de setembre de 1937 acordà la creació de bitllets de 1,50 pessetes.

50 cèntims de l’Ajuntament de Barcelona
Escut de la ciutat sobre una caravel·la, al revers la porta d’estil gòtic-plateresc amb columnes salomòniques del saló del Consell de Cent de l’Ajuntament. Colors negre, verd i verd clar a l’anvers i negre blau i blau clar al revers. Acord adoptat el 13 de maig de 1937 i posada en circulació el 20 d’agost de 1937
1 pesseta de l’Ajuntament de Barcelona
 
Escut de la ciutat sobre una caravel·la, al revers el mateix escut de la ciutat que figura en l’anvers. Colors blau, groc i beige a l’anvers i negre, marró clar i daurat al revers. Acord adoptat el 13 de maig de 1937 i posada en circulació 5 de juny de 1937

1,50 pessetes de l’Ajuntament de Barcelona
Escut de la ciutat sobre una caravel·la, al revers l’antiga façana gòtica de l’ajuntament. Colors carmí i rosa sobre fons rosa clar a l’anvers i negre i verd oliva en revers. Acord adoptat el 30 de setembre de 1937 i posada en circulació 9 de novembre de 1937.

El dipòsit de garantia de totes aquestes emissions en bitllets del Banc d’Espanya i de la generalitat fou confiat al banc Hispà Colonial de Barcelona.

Segons consta a l’acta del dia 30 de desembre de 1938 del Banc Hispà Colonial de Barcelona, encarregat de la retirada de la circulació dels bitllets barcelonins es va fer emissió per valor de entre 10 i 11 millions de pessetes i que l’Alcaldia de Barcelona va pagar una mica més de 450.000 pessetes a la Casa Oliva de Vilanova per la fabricació dels bitllets.

Tots els bitllets van ser impresos en tipografia per la casa Institut Gràfic Oliva de Vilanova de Barcelona amb paper de fil de la casa Guarro de Gelida, i l’Ajuntament els paga a raó de 32 pessetes els de 1 pesseta i 50 cèntims i a 33,88 pessetes els de 1,50 pessetes, cada miler de bitllets.

Els bitllets de 50 cèntims i de 1 pesseta son signat per un Alcalde diferent i els de 1,50 pessetes pel Conseller d’Hisenda, y cal destacar que aquestos bitllets municipals de Barcelona van ser de curs legal a la ciutat i els municipis Badalona, Hospitalet, Pla del Besos, Prat de Llobregat i fins i tot a Vic, a més de altres poblacions que eren admesos pel seu consell Municipal.